Familien Kjemtrup Jørgensen fra Rømø tager gerne den lange tur til Tønder hver anden uge, når børnene skal til aktiviteter på brandstationen. For familien Kjemtrup Jørgensen er en beredskabsfamilie helt ud over det sædvanlige, og hvor pagerens alarm er lig med udrykning for hele familien. Læs det fjerde og sidste afsnit af Danske Beredskabers temaserie ’familier i beredskabet’.
Lidt over 46 kilometer er der fra hjemmet på Rømø til Tønder Brandstation, hvor familien Kjemtrup Jørgensen så ofte holder til. Mindst en gang hver anden uge tager hele familien turen fra den lille ø mod en af Jyllands sydligste byer, der blot ligger 10 km fra den dansk-tyske grænse.
På denne søndag aften, hvor familien Kjemtrup Jørgensen har indvilliget i at møde med Danske Beredskabers journalist til en snak om en vaskeægte beredskabsfamilie, er bilen dog ikke fyldt helt op.
Den næstældste i flokken, 14-årige Felix Kjemtrup Jørgensen, har nemlig været afsted hele weekenden, hvor han har været på Unge i Beredskabets nyeste påfund – UngLeder uddannelsen, der skal give de unge værktøjerne til at kunne tage mere ansvar lokalt.
For sådan er familien Kjemtrup Jørgensens hverdag. Den centrerer sig om beredskabet – om at gøre en forskel for andre mennesker.
Familien Kjemtrup Jørgensen er en familie, der er lidt mere aktiv i beredskabet end de fleste. Alle i familien har nemlig på en eller anden måde tilknytning til beredskabet, hvor far-Claus er holdleder på Rømø, mor-Betina har brandgrunduddannelsen, mens alle de fire børn hver er særdeles aktive i Tønder Ungdomsbrandværn.
En interesse, der startede lidt tilfældigt, fortæller Kevin Kjemtrup Jørgensen på 16 år, der sammen med sin bror Felix startede hos Tønder Ungdomsbrandværn for knapt 5 år siden.
”Fordi vores far har været brandmand i så mange år, så har det altid været meget almindeligt at tale om beredskabet. Og da der så var mulighed for at komme til en prøvetime hos Tønder Ungdomsbrandværn, så var vi nødt til at prøve det”, fortæller Kevin Kjemtrup Jørgensen, der aldrig så sig tilbage fra den første prøvetime, og siden da har han sågar uddannet sig som hjælpeinstruktør.
Som ringe i vandet
De to brødres aktiviteter spredtes som ringe i vandet, og der gik derfor heller ikke længe, inden den i dag 13-årige Celine Kjemtrup Jørgensen også startede hos Tønder Ungdomsbrandvæsen, og så skulle man måske tro, at familien ikke kunne bruge mere tid i beredskabet.
Men familien Kjemtrup Jørgensen er ikke som så mange andre, og derfor var det også en selvfølge, at yngstemanden i familien, blot 10-årige Victor, også blev engageret i ungdomsbrandværnet.
Han ved også allerede nu, at han vil være brandmand, når han en dag bliver gammel nok.
Ifølge hans mor, Betina Jørgensen, skyldes det nok, at han har været med på sidelinjen lige siden Kevin og Felix startede i ungdomsbrandværnet.
”Han har været med hver gang, så han kender allerede en masse til det – og han synes nok også, han bedre styr på det end de fleste andre”, griner Betina Jørgensen.
Det er dog ikke alene aktiviteterne i Tønder Ungdomsbrandvæsen, der har skabt en forøget interesse og lyst til beredskabet. For med en far som er holdleder på Rømø, har både kæreste og børn været fast inventar, når pageren pludselig giver lyd fra sig. Det er derfor ikke et særsyn på Rømø at se familien Kjemtrup Jørgensen ved et skadested, hvor de observerer og hjælper til, hvis det bliver nødvendigt.
”Vi lærer rigtig meget af det, og så er det bare rigtig spændende”, fortæller Felix Kjemtrup Jørgensen, der får opbakning fra sin mor, der heller ikke kan få nok af de mange udrykninger.
”Nogle vil måske synes, at det bliver for meget. Men det gør jeg ikke – jeg elsker blå blink”, smiler Betina Jørgensen, der slet ikke kan forestille sig, at beredskabssnakken tager overhånd.
Børnene udvikler sig
Gennem tiden i Tønder Ungdomsbrandværn har de fire børn udviklet sig markant på både det personlige og fællesskabsmæssige plan, mener deres forældre. For i ungdomsbrandværnet bliver de udfordret til at rykke grænser, og det er sundt – også selvom man ikke nødvendigvis drømmer om at blive brandmand en dag.
”Jeg tror ikke, jeg vil arbejde som brandmand, når jeg bliver voksen, men jeg er rigtig glad for at lære så meget om førstehjælp, fortæller 13-årige Celine Kjemtrup Jørgensen, der ligesom sine brødre ville kunne være med til at hjælpe til ved et skadested, hvis det skulle blive nødvendigt.
Noget, der faktisk er sket en enkelt gang for Felix Kjemtrup Jørgensen, hvor han var med ude til et biluheld.
”Vi kom først til et færdselsuheld, i vores egen bil. Jeg er på vej hen til den ene forulykkede part som holdleder ville gøre det, og jeg kan konstatere, at folk har det okay. Men da jeg så skal hen til den næste bil, er Felix på vej hen til mig, hvor han siger, at alle er ude af bilen”, fortæller Claus Kjemtrup, der tænker tilbage på situationen med både stolthed og en smule forargelse over sig selv.
”Felix var bare smuttet forbi mig, og var løbet op til bilen for at hjælpe til, men han kunne være kommet ud for en situation, som han slet ikke var rustet til. Så set tilbage er jeg ked af, at jeg ikke så, at han bare gik i gang, men omvendt er jeg også stolt af den måde, han håndterede det på”, fortæller Claus Kjemtrup.
Ifølge ham, handler det om at give de unge muligheden for at udvikle sig, men der skal også passes på dem, uddyber han.
”Der er en vigtig balancering i, at man ikke bliver udsat for noget for tidligt. Jeg har selv set nogle ting, som jeg helst ikke vil udsætte mine børn for endnu”.
Særlig ildsjæl gør forskel
Familiens delte interesse skaber en særlig samhørighed i familien, hvor der altid er noget at tale om ved spisebordet.
Men ifølge hele familien, ville deres store engagement i beredskabet dog ikke være muligt, hvis det ikke var for særligt én ildsjæl, der holder hjulene i gang i Tønder Ungdomsbrandværn, nemlig formanden for foreningen, Dan Nielsen.
Dan Nielsen lægger nemlig så mange timer i ungdomsbrandværnet, at de unge kan komme afsted til stævner, få udviklet deres fagligheder, men vigtigst af alt, at der bliver opretholdt et socialt fællesskab, hvor der er plads til alle på trods af store aldersforskelle.
”Her får de ikke lov til at lave små kliker, hvor nogle holdes udenfor. Det sørger Dan for, og den indsats er simpelthen uvurderlig”, lyder det fra Betina Jørgensen, der bliver suppleret af Claus Kjemtrup:
”Vi brænder måske for beredskabet, men Dan er fuldstændig nedsmeltet med det”, griner far-Claus, der straks bliver mere seriøs i sit ansigtsudtryk. For den erfarne holdleder mener det oprigtigt, når han roser formanden for det fællesskab, hans unger er en meget aktiv del af:
”Jeg har tidligere selv været kaptajn i ungdomsbrandværnet, og jeg må bare sige, at Dan, han gør noget helt fantastisk for de unge mennesker. Han har et så stort et lokalt netværk, at han nemt finder bygninger, hvor de unge kan få lov til at røgdykke, og sådan kunne jeg blive ved”, fortæller Claus Kjemtrup, der afslutter:
”Uden Dan ville alt det her ikke være muligt. Og det styrker både beredskabet og min familie”.