Med et hjælpeinstruktørforløb i rygsækken skal brandkadetterne være med til at styrke fremtidens brandkadetkorps. Men det ville ikke kunne lade sig gøre, hvis ikke det var for de frivillige brandmænd, der altid står klar til at hjælpe de unge, når der er brug for det. Men hvorfor bruger nogle brandmænd så meget af deres fritid på frivilligt arbejde?
Hvad er det der gør, at en person, som har familie, et fuldtidsarbejde, et deltidsarbejde som brandmand og hobbyer, stadig har overskud og lyst til at hjælpe en masse brandkadetter på deres vej fremad i beredskabet?
For 61-årige Ove Larsen fra Nykøbing Sjælland, er det et spørgsmål om muligheden for at gøre en forskel. Ove arbejder i beredskabet som deltidsbrandmand, mens han passer sit daglige arbejde og sin familie. Han har en travl hverdag, men finder alligevel tid til at være instruktør for brandkadetterne i Odsherred.
Da han hørte, at der var brug for frivillige til Brandkadetter i Danmarks nye hjælpeinstruktørforløb, var han klar med det samme.
”At være frivillig for de her brandkadetter betyder for mig, at jeg kan være med til skabe nogle gode rammer for de her unge mennesker, der måske ikke altid har haft det helt nemt. Og det giver mig utrolig meget,” forklarer Ove.
Brandkadetter med mere ansvar
45-årige Jan Jørgensen, der er deltidsbrandmand og brandkadetinstruktør i Nordsjælland og, ligesom Ove, frivillig til hjælpeinstruktørforløbet, er helt enig:
”At se kadetternes udvikling er det hele værd. De her unge mennesker har rigtig meget at byde på, så vores opgave er bare at hjælpe dem, støtte dem og generelt bare vise, at vi er der, hvis de har brug for det. Det er samtidig meget givende for en selv, at man kan se, at man gør en forskel for de unge mennesker”.
Brandkadetter i Danmark er netop nu i gang med at uddanne hjælpeinstruktører for særligt udvalgte brandkadetter. De udvalgte brandkadetter har vist stort lederskab lokalt i deres brandkadetkorps, og de er derfor blevet indstillet til at deltage. En deltagelse, der skal sikre, at brandkadetterne forbliver i brandkadetkorpset og på sigt måske vil være fuldt med i beredskaberne.
Med hjælpeinstruktørforløbet følger der et øget ansvar for brandkadetterne, der skal være med til at hjælpe med uddannelsen af nye, dygtige brandkadetter, når de kommer tilbage på den lokale brandstation.
I løbet af brandkadetforløbet lærer brandkadetterne blandt andet, hvordan de opbygger lektionsplaner, og hvordan de videreformidler læringsindhold til nye brandkadetter. Det hele kulminerer med en eksamen, hvor brandkadetterne skal vise, hvad de har lært.
En særlig episode
De to frivillige har hevet to weekender ud af kalenderen for at kunne hjælpe til ved hjælpeinstruktørforløbet. Noget de gør med glæde.
”Det er helt fantastisk at se den udvikling, brandkadetterne gennemgår på det her forløb. Man bliver både stolt og glad, når man ser, hvordan de bliver fyldt med selvtillid”, forklarer Ove Larsen, og tænker tilbage på én særlig episode.
”Der var en brandkadetpige fra Kolding, der havde lavet en lektionsplan, der bare var knaldgod. Det lyste ud af hende, og hun tog alle med storm, og det var samtidig noget, alle kunne bruge til noget. Det er sådan noget, der gør det sjovt at være frivillig”.
For Ove Larsen handler engagementet for Brandkadetter i Danmark også om, at han gerne vil være med til at sikre en fremtid. Både for de unge mennesker, men også for beredskaberne.
”Brandkadetter i Danmark er et projekt, som jeg virkelig håber, man kan bevare i enormt mange år. I Odsherred kan vi se, hvordan vi har fået fat i nogle af de unge mennesker. Og hvem ved, måske vil de her kadetter en dag kunne tage over for mig i beredskabet. Det må være den ultimative succes.”
Et solidt netværk
Hjælpeinstruktørforløbet er også med til at sikre et bredere netværk for de frivillige, der gennem de to weekender også har tid til at møde frivillige fra andre beredskaber, der ligeledes hjælper til som vejledere for de unge. Faktisk er det ikke første gang, at de frivillige mødes – der er nemlig gengangere fra sommertræffet på Femø og forskellige faglige weekender, som Brandkadetter i Danmark har afholdt. Noget, der også er med til at skabe en lyst til at være frivillig, forklarer Jan Jørgensen.
”Vi får et sammenhold med de andre frivillige, og får derfor også et større kendskab til, hvordan de gør i de andre beredskaber. Det gør, at vi kan gøre tingene endnu bedre, og på den måde bliver vi alle – både beredskab og kadetter – stærkere.”
Netværket mellem de frivillige har også allerede haft en effekt. I midten af marts mødes de to brandkadetkorps fra Kolding og Odsherred til en fælles øvelsesweekend, der både skal sikre en høj kvalitet, men som også skal være med til at styrke fællesskabet yderligere både blandt brandkadetterne og brandkadetinstruktørerne.
Behovet for frivillige
Hjælpeinstruktørforløbet kunne ikke lade sig gøre, hvis det ikke var for de frivillige, der hjælper til ved forløbet som vejledere og assistenter. Det forklarer projektmedarbejder for Brandkadetter i Danmark, Rikke Bech Espersen.
”Vores frivillige er guld værd. De bliver en slags rollemodeller for de kommende hjælpeinstruktører. Det er virkelig med til at skabe en dynamik, der gør, at alle får meget ud af forløbet. Så det er ikke kun de voksne frivillige, som får noget ud af det. Når de unge møder de voksne frivillige, så nedbrydes der nogle grænserne mellem ’os’ og ’dem’, og de unge får selv lyst til at blive frivillige i fremtiden – for hvem skal ellers hjælpe de næste generationer af unge videre?”
Den sidste weekend i forløbet finder sted den 3.-4. marts i Herning.
Brandkadetter i Danmark er i perioden 2014-2018 støttet af TrygFonden og VELUX FONDEN.