Kolding Ungdomsbrandkorps havde i sidste uge sommerafslutning for korpsets 23 brandkadetter. De unges forældre og søskende var også inviteret med, og de unge fik rig mulighed for at vise deres familier, hvad de har lært i løbet af året – og både forældre og søskende var imponerede.
Kolding Ungdomsbrandkorps tog en utraditionel metode i brug, da de ved sommerafslutningen inddragede både forældre og søskende i de forskellige brandmandsfaglige discipliner, der var omdrejningspunktet for aftenen.
I alt var 44 brandkadetter samt deres familier tilmeldt, og alle blev inddelt i tre hold. På holdene skulle der dystes i henholdsvis båresurring, radiokommunikation og binding af knob. Beredskabsfaglige discipliner som mange af forældrene og søskende ikke kendte til i forvejen. Derfor blev det brandkadetternes opgave at introducere deres familier til de forskellige beredskabsfaglige discipliner. De unge demonstrerede for eksempel, hvordan man fastgøre patienter til en båre, og her blev familierne brugt som patienter, der skulle fastgøres til båren.
For 13-årige Esben Damgaard Schultz, der har været brandkadet i Kolding siden november sidste år, var det sjovt at få denne rolle, hvor det var ham, der skulle lære fra sig:
”Vi hjalp vores familier, så de kunne være med i de forskellige øvelser. Det var ret fedt at skulle vise det til mine forældre og lære dem noget. Så fik jeg lov til at give noget tilbage til dem, nu når de har lært mig så meget.”
På denne måde vender rollerne mellem de unge og deres forældre pludselig på hovedet – nu er det de unge, der kan lære deres forældre noget nyt og lære fra sig. Og det er netop et af formålene med sådan en aften, fortæller Jan P. Arpe, der er tovholder i Kolding Ungdomsbrandkorps:
”Flere af de unge har det svært bogligt og har oplevet adskillige nederlag eksempelvis i skolen. Sammen med os træder disse unge ind i nye roller, og vi instruktører oplever dem på en anderledes måde – måske en mere positiv måde, og det vil vi gerne dele med deres forældre og søskende. Det er vigtigt, at de unge får lov til at dele de succesoplevelser, de får hos os med dem, der er dem nærmest.”
Fuld forældreopbakning
Både Esbens forældre og storesøster var med til sommerafslutningen. For Esbens far, Mads Damgaard, var der ingen tvivl om, at det var et arrangement, som familien skulle deltage i.
”Det var slet ikke et valg for os, om vi skulle med til den sommerafslutning. Jeg er så glad for, at han er med, så det er fuldstændigt naturligt, at vi tager med og bakker op, om det han laver.”
For Mads er det helt tydeligt, at brandkadetforløbet har rykket grænser – ikke kun hos hans egen søn, men hos alle de unge:
”Det er så dejligt bekræftende at se, hvordan forløbet har styrke dem og se, hvordan de tør at stille sig frem, tage ansvar og ledelse. Derfor er det så fedt at være med til sådan nogle her arrangementer, for der kan vi virkelig få et indblik i, hvor meget de unge har rykket sig.”
Mads fortæller, at han oplever at instruktørerne kan styre de unge på en helt speciel måde i ungdomsbrandkorpset. Der er kommet et helt klart kodeks mellem de unge og brandkadetinstruktørerne, og derfor er det også helt naturligt for de unge, hvad de skal og ikke skal, når de er i ungdomsbrandkorpset. Han synes for eksempel, at det er imponerende at se, hvordan alle bare hjælper med at rydde op, når de er færdige. Han er sikker på, at det havde været en helt anden situation i skolen.
Hjalp da det gik galt
Det er ikke første gang, at Esben imponerer sine forældre med nogle af de ting, som han har lært som brandkadet. En dag, da Esben og hans mor var i Kolding Storcenter, faldt en af de ansatte pludselig om. Uden at tænke over det løb Esben hen og hjalp. Han konstaterede, at der var puls, fik lagt kvinden om på siden og tilkaldte en ambulance.
”Det var en vild oplevelse. Jeg troede ikke, at jeg ville have reageret sådan af mig selv medmindre, at der var nogle, der havde jeg sagt, at jeg skulle. Så det var vildt fedt at opleve, at jeg bare løb over til hende og hjalp. Det gjorde mig mega stolt”, fortæller Esben.
Esbens far fortæller, at den oplevelse rykkede noget hos Esben. Al rose han fik bagefter, gav ham hår på brystet. Det var en meget positiv overraskelse, at han spang til helt af sig:
”Jeg var rørt til tårer, da jeg hørte det. Jeg er meget imponeret over, hvad de lærer som brandkadet”, fortæller Mads.
Udlever fars drengedrøm
Esben blev brandkadet, forbi en af skolens AKT-lærer kontaktede hans far og spurgte, om det ville være noget for Esben at prøve at blive brandkadet. For faren Mads var der ingen tvivl, da han altid selv har været fascineret af brandmandsfaget:
”Jeg havde tidligere læst om brandkadetter, og synes det lød fedt, for jeg har altid selv drømt om at blive brandmand og arbejde med ild og blå blink, men min kone synes ikke lige, at vi skulle presse min drøm ned over Esben” leer Mads, og fortsætter:
”Så da skolens AKT-lærer kontaktede mig og spurgte, om Esben måtte komme med til optagelsesprøve, så var der jo ingen tvivl fra min side. Så opbakningen fra os forældre var der fra start af. Det er jo virkelig et godt og givende projekt, og Esben er helt klart blevet mere selvstændig og ansvarsfuld af at være med.”
Esben vil gerne være brandmand i fremtiden, og det er ikke kun på grund af action og blå blink, det er også på grund af klimaet og kulturen i beredskabet. Hele fællesskabet tiltaler ham meget, fortæller hans far.
”Esben har da også prøvet at overbevise mig om, at jeg skal udleve min drøm, så vi sammen kan blive brandmænd. Han prøver ofte at præge mig i den retning” griner Mads.
For Esben, hans far og resten af deltagerne til sommerafslutningen sluttede aftenen af med en fælles omgang vandkamp efterfulgt af grillpølser og hygge. Instruktørerne takkede de unge for en dejlig sæson og takkede dem, der havde hjulpet ved hedebranden i Billund.
Som man gør som en del af brandmandskodexet, sagde alle pænt farvel og gav hånd inden brandkadetterne og deres familier gik hver til sit.
Brandkadetter i Danmark er i perioden 2014-2018 støttet af TrygFonden og VELUX FONDEN.