For tre år siden fulgte TV2 Øst 12 brandkadetter, der blev de første brandkadetter hos Lolland-Falsters Brandvæsen. I dag er mange fortsat aktive og flere vil fortsætte i beredskabsverdenen.
Tre år er gået siden tolv generte og lidt usikre brandkadetter trådte ind på brandstationen i Maribo, hvor de stod klar til at afprøve Lolland-Falster Brandvæsens nye brandkadetforløb. Men udover de tolv brandkadetter og flere instruktører, så var flere kamerafolk og journalister med, da de i forløbets halve år skulle følge de unge kadetter tæt.
En af dem er i dag 17-årige Asbjørn Schultz, der med det samme var fanget af sammenholdet og udfordringerne i beredskabet. Her var det ikke autisme-diagnosen eller ADHD’en, der var i fokus. Men til gengæld blev der forventet noget af én, lyder det.
”Det var bare fedt at være der. Vi lærte så mange forskellige ting, men det var også hyggeligt. Og så kunne jeg rigtig godt lide, at de behandlede os som voksne, og at vi skulle tage ansvar,” fortæller Asbjørn Schultz.
Selvom ilden skulle slukkes på øvelsesbanerne, så var den tændt i Asbjørns og de andre kadetters øjne. Bag brandkadetprojektet i Lolland-Falster står Jesper Atkinson Petersen, som er vicebrandinspektør hos Lolland Falster-Brandvæsen og projektleder for brandkadetterne.
Ifølge ham var det nervepirrende at have et kamerahold til at dokumentere opstarten, men det var også et nødvendigt onde for at gøre folk opmærksomme på den spændende brandkadetmulighed.
”Det kunne have gået i mange retninger, for var det egentlig noget for de unge, og kunne vi overhovedet fastholde deres interesse?”, spørger Jesper Atkinson, inden han selv finder frem til et svar.
”Men det gik ud over alle forventninger. Da vi sad og projekterede det her, så havde vi en målsætning om, at hvis vi bare kunne få fire af de tolv brandkadetter med over i vores ungdomsbrandkorps, så var det en succes – men 11 ud af 12 brandkadetter ville fortsætte på det første hold.”
Kan give en vej ind i beredskabet
Ifølge Jesper Atkinson Petersen har det været vigtigt, at der efter grundforløbet skulle være noget at lave for de unge, og derfor har den naturlige overgang været til brandvæsenets ungdomsbrandkorps. Men eksempelvis er Asbjørn Schultz ikke bare fortsat i ungdomsbrandkorpset, han har også fået lov til at blive yngstemand i brandvæsenets frivillige forplejningsenhed.
”Selvom der er gået tre år, så har Asbjørn stadigvæk 100 procent fremmøde. Han har én prioritet, og den hedder Lolland-Falster Brandvæsen. Og jeg tror, han trives her, fordi han får lov til at få en masse ansvar og bare bliver betragtet som en voksen mand,” fortæller Jesper Atkinson Petersen.
”Efterhånden er jeg blevet vant til at være den yngste, og jeg tænker, at det bare har fået mig til at tage mere ansvar,” griner Asbjørn Victor Schultz, mens han fortæller om de forskellige opgaver, som blandt andet består af at lave mad til alle de nye brandkadetter, når de mødes hver onsdag.
Selvom de fleste kadetter er fortsat i beredskabet efter endt brandkadetuddannelse, så er det ikke alle, der har valgt at fortsætte med brandsprøjter og førstehjælp.
17-årige Nikoline Hansen er en af de unge fra første brandkadethold, der har forladt ungdomsbrandkorpset, men hun ser tilbage på tiden som brandkadet med stor glæde, fordi forløbet bl.a. gav hende troen på sig selv til at starte på gymnasiet.
”Uden brandkadetuddannelsen ville jeg aldrig være blevet den sociale, glade og åbne pige, som jeg er i dag. Brandkadet har gjort, at jeg tør snakke med fremmede, være social, sige min mening og ikke mindst sige fra over for folk,” fortæller Nikoline Hansen.
Engagement smitter af
Siden det første hold af brandkadetter er det blevet til fem yderligere hold hos Lolland-Falster Brandvæsen. Tilslutningen er stadig stor, og på trods af coronavanskeligheder har 8 ud af 10 af de nuværende brandkadetter indikeret, at de vil fortsætte over i ungdomsbrandkorpset, når grundforløbet er gennemført.
Og selvom nogle af dem, der fylder 18, flytter væk for at søge mod større byer og uddannelsesmuligheder, så er der stadig seks ud af de tolv fra det første korps, som fortsat er aktive.
”Så det er næsten som om, at ringen slutter, og vi gamle kan sætte os over i hjørnet og kigge på,” griner Jesper Atkinson Petersen, som vurderer, at de unges entusiasme kan mærkes op i de voksnes rækker. For når ungdommen får lov til at komme med på øvelser, eller som Asbjørn Schultz deltager på lige fod med de ældre og mere erfarne brandfolk i forplejningsenheden, så sker der noget helt specielt.
”Det engagement, de kommer med, smitter jo af på de ældre, så de også bliver endnu mere engagerede. I starten var der godt nok lidt skepsis, for hvad skal de rollinger egentlig her, men alle kan jo se, at de er en kæmpe ressource, så alle blev hurtigt overbevist,” fortæller Jesper Atkinson Petersen.
Ikke slut endnu
Selvom der er gået tre år, siden de første førstehjælpsøvelser blev foretaget, så er Asbjørn Schultz bestemt ikke færdig i beredskabet. Han udelukker ikke at forsøge sig som brandkadetinstruktør, og han vil med statsgaranti fortsætte i forplejningsenheden og formentlig gribe brandslangen som brandmand og blive enten frivillig- eller deltidsbrandmand.
”Brandvæsenet er min primære hobby, og det er bare et fedt sted at være,” fastslår den 17-årige brandkadet, mens projektleder Jesper Atkinson Petersen har svært ved at holde stoltheden tilbage over Asbjørn Schultz udvikling.
”Den der lille dreng, der kom med på det første hold, han er vokset mig over hovedet, han har fået dunskæg, og han har bare udviklet sig så meget. Det gør mig glad,” siger Jesper Atkinson Petersen, der er håbefuld for fremtidige brandkadetter i Lolland-Falster Brandvæsen:
”Hvis jeg skal kigge i krystalkuglen, så er det kommet for at blive for tid og evighed,” afslutter han.
Har du lyst til at se TV2 Østs dokumentarserie om brandkadetterne fra Lolland-Falsters Brandvæsen? Så se med her.